Harmonie

Wat is een Harmonieorkest ?

Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasintrumenten en slagwerk-instrumenten. (bij een harmonieorkest zie je vaak pauken, xylofoons, klokkenspel en een grote trom). In tegenstelling tot een fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers,slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en saxofoon mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken. Een harmonieorkest kan uitgebreid worden met instrumenten zoals een key-board, elektrische gitaar of een strijkbas. Voor het harmonie-orkest is een uitgebreid repertoire mogelijk uiteenlopend van klassiek, jazz, pop of moderne hedendaagse muziek en dat allemaal in uiteenlopende moeilijkheidgraden. Zo kan een harmonieorkest de (aangepaste) muziek van Strawinsky spelen maar ook die van Marco Borsato, het is allemaal mogelijk.

De klank en dynamiek van een harmonieorkest is wezenlijk anders dan dat van een symfonieorkest. Bij een harmonieorkest worden de partijen van de violen overgenomen door klarinetten en saxofoons, en dat is natuurlijk niet helemaal het zelfde geluid als bij een symfonieorkest. Maar bij een goed arrangement komt de klank daar wel een beetje bij in de buurt. Een voordeel van een blaasorkest is weer dat er meer dynamiek ( verschil tussen hard en zacht ) mogelijk is dan bij een klassiekorkest van strijkers.

Het harmonieorkest van Kunst & Vriendschap Maurik bestaat momenteel uit 35 leden en staat onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek.

 

 

 

Het orkest is als volgt verdeeld:

Trompet - Miriam, Dianne                   Trombone -  Hans, Marc, Joris Kate     Fluit -  Josina en Emma

    

 

Klarinet - Jooske,  Nellie, 

Gerrie, Aafke, Peggy, Anna, Nadia

 en Ton                                             Slagwerk - Kees, Jan, Tineke en Damien

 

Bariton - Tom, Patrick                                                       Alt sax - Cindy 

Hans en Coen                       Bas - Ron en Remco            Marleen en Frederike en Heleen     Tenor sax - Fred  en John  

              

Bariton sax - Wim                Hoorn -  Wil, Toon en Monique