Harmonie

Wat is een Harmonieorkest ?

Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasintrumenten en slagwerk-instrumenten. (bij een harmonieorkest zie je vaak pauken, xylofoons, klokkenspel en een grote trom). In tegenstelling tot een fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers,slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en saxofoon mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken. Een harmonieorkest kan uitgebreid worden met instrumenten zoals een key-board, elektrische gitaar of een strijkbas. Voor het harmonie-orkest is een uitgebreid repertoire mogelijk uiteenlopend van klassiek, jazz, pop of moderne hedendaagse muziek en dat allemaal in uiteenlopende moeilijkheidgraden. Zo kan een harmonieorkest de (aangepaste) muziek van Strawinsky spelen maar ook die van Marco Borsato, het is allemaal mogelijk.

De klank en dynamiek van een harmonieorkest is wezenlijk anders dan dat van een symfonieorkest. Bij een harmonieorkest worden de partijen van de violen overgenomen door klarinetten en saxofoons, en dat is natuurlijk niet helemaal het zelfde geluid als bij een symfonieorkest. Maar bij een goed arrangement komt de klank daar wel een beetje bij in de buurt. Een voordeel van een blaasorkest is weer dat er meer dynamiek ( verschil tussen hard en zacht ) mogelijk is dan bij een klassiekorkest van strijkers.

Het harmonieorkest van Kunst en Vriendschap Maurik bestaat momenteel uit 44 leden en staat onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek.

Het orkest is als volgt verdeeld:

 

Trompet                                       Trombone -                                                Fluit 

Miriam, Dianne,Tim, Marit,Eric        Hans, Marc, Joris,Marijn,Kate                   Josina, Emma, Lisa, Immah

    

 

Klarinet -                                                                                 Percussion-

Jooske,Nellie,Anna,

Nadia,Lin,Jan,Reiniera                                                   Kees, Jan, Tineke en Damien

Nancy,Nathalie,Cindy,Gerrie,Aafke,

Saskia,Peggy,Maartje,Sem

               

                             

 

Bariton -

Tom, Patrick                        Bas-                               Alt sax -                                            Tenor sax -

Hans en Coen                     Ron,Remco,Willem            Frederike, Marleen,Heleen, Egon       Fred , John  

        

 

Bariton sax -                         Hoorn -

Wim, Elise                             Toon, Wil, Monique