Over ons

Slagwerkgroepen komen voort uit drumbands en tamboerkorpsen. De drumband is een typisch Nederlands fenomeen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze korpsen in grote getale gevormd naar het voorbeeld van de drum- en showbands van de geallieerden. Al snel hadden de bands hun plaats in de wereld van de blaasmuziek gevonden en zorgden zij samen met de harmonie-, fanfare- en brassbandkorpsen voor de muzikale omlijsting van optochten en evenementen in de openlucht. 

Zo rond 1950 namen de slagwerkers van harmonie-, fanfare- en brassband-orkesten het initiatief zelf een groep te vormen. Met 3 of 4 tamboers werd er op straat tussen de marsen van de blazers doorgeslagen. Zo ontstonden van lieverlee de eerste drumbands, die op Koninginnedag en andere dorpsfeesten voor de blaasmuzikanten uitmarcheerden. Traditionele drumbands of tamboerkorpsen bestonden uit scherpe en doffe trommen, tenortrommen en een grote trom. De tamboerkorpsen gingen naar marswedstrijden en deden hier meestal afzonderlijk van de blaasorkesten aan mee. 

Ommekeer eind jaren ’90 kan worden gezien als een ommekeer in de drumbandwereld. Steeds meer harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten zagen af van de straatoptredens, omdat ze liever op het podium speelden. Voor veel traditionele drumbands was dit een grote tegenslag. Doordat de blaasorkesten nog nauwelijks de straat op gingen, vielen voor de drumbands vele optredens weg. De tamboerkorpsen gingen door, maar hadden moeite stand te houden. Intussen kwam er in de drumbandsector een ontwikkeling op gang. Aan de basisinstrumenten scherpe, doffe, tenor en grote trom, was in de loop der jaren een heel scala van grote en kleine instrumenten toegevoegd. Componisten, instructeurs en slagwerkliefhebbers hadden namelijk niet stilgezeten. Uit andere landen hadden zij nieuwe instrumenten zoals bongo’s, conga’s, timbales, rototoms, a gogo bells, samba-whistle, maracas, vibraslap, guiro en castagnetten naar Nederland gehaald. Deze instrumenten namen niet alleen een andere klank, maar ook andere ritmes met zich mee. Hierdoor werd het repertoire, dat voorheen enkel uit marsen bestond, ook verder uitgebreid. Dat uitgebreide repertoire betekende een hoger amusementsgehalte. Ook drumbands konden het publiek in de zaal gaan vermaken. 
Zo ontstonden eind jaren ’90 de slagwerkgroepen en zogenaamde percussie-ensembles. Slagwerkorkesten die met verschillende instrumenten, rit-mes en muziekstukken een gevarieerd programma ten gehore konden brengen. Slagwerkgroep K & V is met die ontwikkeling meegegaan en laat zien dat ze naast een goede drumband ook een goed slagwerkensemble is.

 
Slagwerkgroep

Onze slagwerkgroep bestaat momenteel uit 8 leden,waarvan 2 leerlingen nog in opleiding is. De slagwerkgroep is sinds 1 mei 2009 omgevormd tot een slagwerkgroep en staat sinds 2 Juli 2012 o.l.v. slagwerkinstructeur Vincent Knaven.

Mensen associëren slagwerk nog steeds met drumbands die met een grote kolbak over straat marcheren. De afgelopen jaar is onze drumband uitgegroeid van een tamboerkorps naar een slagwerkgroep met veel mogelijkheden voor de leden. Vroeger werd er enkel en alleen op een trom gespeeld. Tegenwoordig zijn de muzikanten veelzijdig en kunnen ze (als ze dat willen) met hun goede opleiding tal van instrumenten bespelen. Slagwerkgroepen maken gebruik van een groot arsenaal aan slagwerkinstrumenten waarbij de muzikanten tijdens het optreden veelvuldig van instrument wisselen. Slagerij van Kampen is een goed voorbeeld van hoe hedendaagse slagwerkmuziek klinkt. 
Dit geld ook voor melodisch slagwerk wat tegenwoordig heel populair is. Met een degelijk beleid wat opleiding betreft kunnen beginners starten voor de opleiding tot diploma A en wordt er les gengeven onder een vakbekwaam docent. Om onze groep te versterken kunnen wij nieuwe leden gebruiken. Heb je zin of wil je eens 1 van onze repetitie donderdagavonden bij willen wonen kom dan gerust eens langs.

De slagwerkgroep repeteert o.l.v. Vincent Knaven wekelijks op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Op de evenweek nummers in het dorpshuis in Zoelen, op de oneven weeknummers in 't Klokhuis in Maurik.